Het leggen van tuintegels, of je nu een terras of tuinpad aan wilt leggen, is een karwei dat je makkelijk zelf kunt doen. De stratenmaker prijzen zijn ook behoorlijk hoog. Je moet niet schuwen even de handen uit de mouwen te steken, en je zult ook zeker vies worden. Zie je daar niet tegen op, dan kun je aan de slag met het volgende stappenplan.

Stap 1 : Maak een duidelijk plan van je project

Wat wil je, hoe moet het eruit zien? Welke tegels hebben jouw voorkeur: er zijn veel soorten tuintegels voor verschillende toepassingen. Maak een tekening van je project, bijvoorkeur op exacte schaal en met de maten erbij geschreven. Denk goed na over het legpatroon dat je wilt gaan toepassen. Meer informatie over legpatronen vind je hier.

Door de visuele ondersteuning voorkom je eventuele misverstanden (rekenfouten), voordat je gaat beginnen. Ga je een schuin patroon toepassen, dan is de kans aanwezig dat je tegels op maat moet gaan maken. Houdt hier rekening mee in de berekening van het aantal benodigde tegels: ook een hoekje kan jou een hele tegel kosten. Zorg dat alle materialen aanwezig en voorhanden zijn. 

Stap 2 : Zorg voor een voldoende zandbed

Zorg voor een voldoende zandbed onder het oppervlak dat je wilt betegelen. Met voldoende zand wordt een laag van minimaal 10 centimeter bedoeld. Je mag best 20 centimeter aanhouden voor de zekerheid. Neem dit mee in je berekening en aanschaf van materialen, zoals zand. 

Stap 3 : Zet vervolgens de maten uit

Wees niet te zuinig met het afmeten. Je kunt beter een iets te groot oppervlak afmeten dan een te krappe ruimte. Neem 10 centimeter ruimer aan alle kanten. 

Stap 4 : Start met uitgraven

Gebruik de volgende som: de dikte van de tuintegel plus de dikte van het zandbed, gemeten vanaf de bovenkant van jouw tuinpad of terras/plateau. Bijvoorbeeld: bij een tuintegel van 6 centimeter dik, dien je 6 plus 10 a 20 centimeter is 16 a 26 centimeter uit te graven.

Stap 5 : Graaf de randen voor de opsluitbanden

De randen waar een opsluitband zal komen, dien je nog dieper uit te graven. Houdt hierbij aan dat 10 centimeter zand onder de opsluitband moet komen. En 2 centimeter hoogteverschil houd je aan als verschil tussen de bovenzijde van jouw tuinpad of terras/plateau en de opsluitband. Bijvoorbeeld: bij een opsluitband van 20 centimeter hoog moet je 32 centimeter uitgraven. Namelijk 10 centimeter voor het zand, 20 centimeter voor de rand, en 2 centimeter voor het hoogteverschil. 

Stap 6 : Antiworteldoek

Bedek de bodem van jouw uitgegraven gat met antiworteldoek. Hiermee voorkom je dat je last krijgt van onkruid dat door jouw terras of tuinpad heen groeit. 

Stap 7 : Opvullen met zand

Vul het uitgegraven gat op met het zand. Hanteer een overhoogte van 2 centimeter, vanwege het inklinken (verdichten) van het zandbed. 

Stap 8 : Tril het zandbed vast

Hiervoor is het beste een trilmachine te gebruiken. Deze is ondermeer te huur bij de (betere) bouwmarkt. Heb je geen trilmachine ter beschikking maak dan gebruik van een plank en ga flink hierop stampen. Het zandbed moet zo vlak mogelijk zijn. 

Stap 9 : Plaats de opsluitbanden en tegels

Plaats de opsluitbanden en daarna de tuintegels op het zand. In deze fase kan het voorkomen dat je tegels kleiner (op maat) moet maken. Afhankelijk van het soort tuintegel dat je hebt gekozen, dien je het gepaste gereedschap daarvoor te hebben. Laat je goed informeren hierover, bijvoorbeeld bij een (betere) bouwmarkt. Je kunt een tegel maar één keer op maat maken.  

Stap 10 : Zand tussen de voegen

Schep na afloop enkele malen zand over het nieuwe tuinpad of terras, zodat het zand goed tussen de voegen komt te zitten.