Als je tuintegels gaat plaatsen, heb je een goede voorbereiding nodig en moet je zorgen dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt zodat je niet steeds op en neer hoeft te lopen om van alles bij elkaar te zoeken.

Zelf leggen of uitbesteden

Je kunt de tuintegels laten leggen door een erkende vakman, maar als je er zelf voldoende verstand van hebt, dan kun je het natuurlijk ook zelf doen.

Tuintegels leggen voor een pad

Ga je een wandelpad aanleggen, dan hoef je geen betonnen ondergrond te gieten. Als ondergrond c.q. fundament kun je dan een mengsel nemen van zand en cement. Graaf het pad eerst uit tot je een stevige ondergrond hebt en strooi hier het cement en zand mengsel over uit. Let er wel op dat je na het verdelen van het cement en zand mengsel snel moet beginnen met het leggen van tegels. Het mengsel zal namelijk na een tijdje beginnen te drogen, waardoor het moeilijker wordt om de tuintegels er dan nog goed in te drukken. Je moet ze overigens zonder voeg tegen elkaar aan plaatsen. Na het plaatsen kunnen de voegen worden opgevuld met fijn zand. Om het zand goed in de voegen te brengen, kun je het beste een borstel gebruiken. Zo wordt het zand goed verdeeld en worden overtollige resten zand weggeborsteld, waardoor er een glad resultaat zal ontstaan.

Een terras aanleggen

Ga je een terras leggen, dan is het wel belangrijk om een betonnen ondergrond te gieten. Maak een goed en stevig mengsel en stort het beton ineens en verdeel het over het oppervlak waar je de tegels gaat plaatsen. Met een lat van bijvoorbeeld aluminium of ijzer trek je het beton glad. Het zal moeilijker gaan met een lange lat, maar zo zal het beton wel gladder worden en beter worden verdeeld. Als het warm is tijdens deze werkzaamheden, dan moet je de betonnen ondergrond goed vochtig houden anders wordt het te snel hard. Als het te snel hard wordt, zal het beton namelijk gaan scheuren, dus maak het goed vochtig.

Spuit het water niet direct op het beton, maar benevel het. Na een week zal er over het beton gelopen kunnen worden, maar laat het zeker 3 tot 4 weken liggen voor je de tegels gaat plaatsen.Je moet het beton daarna goed schoonborstelen zodat er geen vuil op zit. Daarna kun je het natmaken met water en goed droogtrekken. Om de tegels goed te laten hechten kun je het beste wat cement op de betonnen ondergrond strooien. Zorg dat het goed verdeeld wordt en maak het een beetje nat. Leg de tegels snel maar secuur, zodat het cement niet snel hard kan worden. Strooi ook hier tussen de voegen na afloop van het plaatsen fijn zand en verdeel het met een borstel, zodat je een strak en glad effect krijgt. Het zand zal zich tussen de voegen hechten waardoor de tuintegels goed en stevig blijven liggen.