Als je tuintegels al van te voren gekocht hebt en ze later pas wilt gaan leggen, leg ze dan zo lang op een zo droog mogelijke plaats. Als het mogelijk is, laat ze dan in de verpakking zitten tot je ze gaat gebruiken, zodat ze niet vies of nat worden.

Zelf gaan leggen

Als je tuintegels gaat leggen, zorg er dan voor dat je exemplaren uit de verschillende pakken mengt. Ook al heb je maar één tegelsoort, dan is dit toch belangrijk om te doen. Pak er dus bijvoorbeeld twee uit een pak en dan twee uit een andere pak. Zo voorkom je dat er stukken ontstaan die teveel van kleur verschillen.

Benodigd gereedschap

Voor het leggen heb je natuurlijk het juiste gereedschap nodig. Denk hierbij aan spade, schop, rubberen hamer, rolmeter, slijpmachine die ook steen kan snijden, kruiwagen, aluminium of ijzeren lat, waterpas, mengkuip of bij grote oppervlaktes een betonmolen en een truweel.

Belang van een goede voorbereiding

De voorbereiding is erg belangrijk en zo kun je het beste vooraf de omtrek van het gebied dat je gaat betegelen aanduiden. Dit kun je doen door het af te zetten met touw en paaltjes. Zo krijg je een beter visueel idee van hoe groot het gaat worden. Zorg voor een goede uitgraving en dat de afvoer van het water voldoende is, zodat er geen water op komt te staan na het aanleggen. Na het afgraven kan er beton gestort worden. Een laag van zo’n 15 centimeter is voldoende.

Je kunt er voor kiezen om op het zand eerst een plastic laag te leggen en het beton daarop te gieten. Zo zal het vocht dat uit het beton komt niet direct de grond inlopen waardoor het beton steviger is en blijft. Daarna kun je de tegels gaan leggen. Dit is moeilijker dan het lijkt, dus als je er geen verstand van hebt dan kun je het beter laten doen door een vakman.

Lees hier meer over het zelf leggen van tuintegels.