Terracotta kan vertaald worden als gebakken aarde en dit betekent dus eigenlijk gewoon gebakken klei. Het heeft een roodachtige kleur en kan voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden.

Terracotta tuintegel

Terracotta is een algemene naam die wordt gebruikt voor keramisch materiaal dat ongeglazuurd gebakken wordt. De temperatuur voor het bakken is zo’n 1100 graden. Vroeger werden ze vooral gebruikt bij mensen uit de hogere rangen en standen omdat het gezien werd als een luxe product. Ze zijn zeer sterk en kunnen tegen een stootje. Ook zijn de tegels zeer onderhoudsvriendelijk, ze zijn gemakkelijk schoon te maken met natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Kenmerken van terracotta tuintegels  

Een aantal eigenschappen van terracotta tuintegels zijn ondermeer:   

  • Ze zorgen voor een mooie decoratie en hebben een rustige aanblik. 
  • Ze hebben een enorm ademend vermogen. 
  • Er zitten geen toxische stoffen in.  
  • Ze hebben geen elektrische oplaadbaarheid.

Afmetingen van terracotta tuintegels

Ook zijn ze in verschillende afmetingen krijgen. Vaak wordt er vanwege het zogenaamde vakantiegevoel gekozen voor de standaard kleine terracotta tuintegels. Mensen die in het buitenland op vakantie zijn geweest, willen graag dezelfde sfeer scheppen in hun tuin. Het is ook mooi om te variëren met de grootte van de tegels. Zo kun je leuke patronen maken van grote en kleine tegels die door elkaar heen gelegd worden. 

Leggen van terracotta tuintegels

Tuintegels kunnen op iedere schone en stevige ondergrond worden gelegd. Voor een mooie uitstraling worden ze het meest gelegd met voegbreedtes van 8 tot 15 mm. De bekendste kleur is de roodachtige terracotta kleur. Toch kun je er ook voor kiezen om ze te laten kleuren, maar dit haalt wel het natuurlijke karakter van de stenen weg. Daarom kiest men meestal toch voor de originele kleur zodat de natuurlijke look behouden blijft.