Voor de aanleg van bestrating moet je kiezen welke tegels je gaat gebruiken. Vaak wordt er gekozen voor verschillende kleuren van een steensoort, maar een combinatie van verschillende steensoorten is ook mogelijk.

Zorg wel dat de tegels bij elkaar passen en makkelijk gelegd kunnen worden.

Verschillende soorten, kleuren en afmetingen

Een siertegel kun je kopen in verschillende steensoorten, afmetingen en kleuren. Om een mooi effect te maken, wordt er meestal gebruik gemaakt van twee of meerdere kleuren bij elkaar die dan een mooi patroon vormen. De patronen worden vaak gelegd in cirkels, vierkanten of golven. Zo krijg je hele mooie effecten in je pad of terras. Ook worden grote en kleine tegels vaak met elkaar afgewisseld om patronen te maken. In de groep betontegels vallen zoal de Stonehedge, tonecolor, Saxum casa, Randa, Trommelkassei, Plaza, Aquaton en de Tumbelton. Structuurtegels zijn bijvoorbeeld Avignon, Bradstone en Dalleton. Natuurstenen tegels zijn onder meer Flagstones, keien, Beams en Palissade. Ook worden er in plaats van siertegels andere materialen gebruikt voor bestrating. Zo heb je bijvoorbeeld sierstenen, Obelisken, grind en gekleurd zand. De sierstenen en Obelisken zien er ook gewoon uit als stenen. Het kan een mooi effect geven aan de tuin maar het is vaak wel zeer onhandig om over te lopen.

Prijs, soort en hoeveelheid

De prijs zal mede afhankelijk zijn van welke soort er gebruikt gaat worden en hoeveel je nodig hebt. Welk materiaal kies je, welke afmetingen en hoeveel heb je er van nodig. Zo kan een siertegel in prijs oplopen van bijvoorbeeld 2 euro per stuk tot zo’n 10 euro per stuk of nog meer als je echt voor de luxere steensoorten kiest.

Mogelijkheden van coaten

Een siertegel kun je laten coaten, maar je kunt ook al een gecoate tegel kopen. Dit betekent dat deze beschermd is tegen viezigheid en de coat houdt ook het water tegen waardoor deze dus waterbestendig is. Zo voorkom je dat de tegels bij regen of sneeuw glad worden. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een coat aan te brengen. Het spul dat je hiervoor kunt gebruiken, kun je in een tuincentrum maar ook in de verfwinkel kopen. Zo hoef je de tegels niet zo vaak schoon te maken en gaan ze langer mee.