Met sierbestrating kun je je tuin een mooi en sierlijk uiterlijk geven. Er zijn verschillende mogelijkheden om je tuinpad, terras of trottoir een fraai uiterlijk te geven. Sierbestrating wordt meestal gelegd met stenen van verschillende kleuren, zodat de effecten goed zichtbaar zijn.

Vormen en motieven

Voor sierbestrating zijn verschillenden vormen en motieven mogelijk. Zo kun je onder meer kiezen voor cirkeleffecten, vierkanteffecten, golfeffecten en waaiereffecten. Er zijn uiteraard nog veel meer keuzes mogelijk.

Soorten materiaal      

Sierbestrating wordt meestal gelegd met klinkers. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander soort steen, zoals bijvoorbeeld natuursteen, grindsteen of beton. Je kunt kiezen of je oud gebakken of nieuw gebakken bestrating wilt. De namen zeggen het al; oud gebakken betekent dat de stenen oud lijken c.q. of ze er al heel wat jaren liggen. Nieuw gebakken geeft alles een veel modernere en strakkere look. Zo is er dus keuze mogelijk voor alle stijlen tuinen.

Prijzen van sierbestrating    

De prijzen kunnen nogal verschillen. Zo betaal je ook voor het soort materiaal dat je kiest en deze prijzen kunnen zeer verschillen. Zo zullen betonklinkers zo’n 11 euro per vierkante meter kosten en natuursteen zal zo rond de 28 euro per m2 kosten. Nieuw gebakken klinkers zullen rond de 20 euro per m2 kosten en oud gebakken klinkers rond de 44 euro per m2. Buiten de prijzen voor de stenen zullen er ook kosten bijkomen voor het laten leggen van de sierbestrating.

Tips over zelf leggen     

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de sierbestrating zelf te gaan leggen. Je moet er dan wel de nodige kennis van hebben. Zo zijn er een aantal belangrijke punten waar je zeker op moet letten, zoals:              

  • Ondergrond, je hebt een goede en stevige ondergrond nodig voor het bestraten.
  • Afvoer; zorg dat de stenen een aantal centimeter aflopen. Zo zal het water na een regenbui makkelijk worden afgevoerd en blijft het dus niet op de stenen staan. 
  • Gladheid; zorg dat de stenen gelijk liggen en dus een glad effect hebben. 
  • Schoonvegen; zorg na de aanleg ervoor dat de stenen worden schoongeveegd en dat er wat zand op blijft liggen wat ze aan elkaar doet hechten. Zo voorkom je oneffenheden en zullen de stenen goed gelijk liggen.