Met tuinbestrating kun je je tuin een mooi en sierlijk uiterlijk geven. Er zijn heel wat mogelijkheden om een pad, terras of trottoir een fraai uiterlijk te geven door uwzelf of door een stratenmaker.

Je kunt dit op diverse manieren doen en kiezen voor sierbestrating of het leggen van standaard tegels. 

Soorten materiaal voor bestrating      

Voor bestrating van de tuin kun je kiezen uit verschillende soorten materiaal. Zo kun je kiezen voor steen, hout of rubber. Ieder materiaal heeft zijn voordelen en nadelen. Zo is hout makkelijk in het onderhoud en makkelijk te leggen, maar zal het snel nat en glad worden. Rubber is zacht en wordt vooral gebruikt bij speeltuinen of speelveldjes. Je kunt ze in je eigen tuin onder de schommel, wip of andere speeltoestellen van je kinderen leggen, maar ook zeker toepassen voor een gewoon terras. In de categorie stenen is er zo ontzettend veel mogelijk, dat je zeker eens een kijkje moet gaan nemen bij een tuincentrum of stratenmaker. Zo heb je het gewone standaard beton en grindtegels, maar ook de duurdere en luxere soorten natuursteen. Hierbij kun je denken aan graniet of marmer. Het geeft je tuin een mooie look en laat het er strak en modern uitzien.  

Patronen, vormen en motieven   

Er zijn verschillenden vormen en motieven mogelijk. Er kan gebruik gemaakt worden van verschillende soorten kleuren, waardoor je een mooie kleurcombinatie kunt creĆ«ren. Ook kan er gevarieerd worden met verschillende groottes. Het afwisselen van grote en kleine tegels zorgt voor een mooi effect. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld twee of meerdere soorten materiaal door elkaar. Patronen worden vaak gelegd in cirkelvorm, vierkanten, golfvorm en waaiervorm. Behalve met tegels wordt er ook vaak gewerkt met klinkers. Hier zijn makkelijk leuke patronen mee te maken en je kunt ze krijgen in vele verschillende kleuren. Er kan gekozen worden voor oud gebakken klinkers of nieuw gebakken klinkers.

Alternatieve soorten materiaal  

Bij de bestrating van een tuin wordt er vaak direct gedacht aan steen of tegels. Toch zijn er ook een aantal andere soorten mogelijk; denk eens aan een mooi pad of terras van houtsnippers of een pad van grindkorrels of schelpenklei. Keuze genoeg dus.