De afmetingen en het materiaal bepalen met name de prijs van tuintegels. Ze zijn dan ook te krijgen in verschillende prijsklassen. Bedenk dus goed wat je graag wilt in je tuin en waar je de tegels voor wilt gebruiken.

Eigenschappen en aandachtspunten

De goedkoopste tuintegels zijn de gewone standaard modellen van beton. Iedereen kent ze wel, die vaak saaie grijze stenen die je in verschillende afmetingen kunt kopen. Deze worden vaak gebruikt bij de aanleg van een gemeentelijke stoep. Kijk maar eens om je heen als je buiten loopt of fietst. Deze betontegels zijn het laagst in prijs door hun eenvoud en het gebruikte materiaal. Ze zijn makkelijk te maken en worden dan ook in massaproductie geproduceerd.

Door hun saaiheid en kille look worden ze niet al te vaak in de tuin zelf gebruikt, terwijl er toch veel mee mogelijk is. Je kunt ze goedkoop kopen of soms zelfs gratis afhalen bij iemand die ze niet meer nodig heeft. Voor een paar euro kun je betonverf kopen en ze daarmee een fraai kleurtje geven, zodat je tuin er toch mooi en sfeervol uit zal zien. Ook kun je om de negatieve invloed van de weersomstandigheden tegen te gaan, een coat aanbrengen zodat ze waterafstotend en vuilafwerend worden. Onderhoud ze altijd goed door ze regelmatig schoon te schrobben met water of geef ze dus een coat zodat ze beter tegen het weer kunnen en onkruidafstotend zijn.   

Afmetingen en snijden

Betontegels zijn te krijgen in diverse afmetingen. Het is dus leuk om te variëren en gebruik te maken van een aantal verschillende groottes. Moet je voor de aanleg een tegel snijden, let dan wel goed op, want ze zijn namelijk makkelijk te breken. Doe het dus voorzichtig of laat het iemand doen die er verstand van heeft en het vaker heeft gedaan.

Tips over kapotte exemplaren

Kapotte betontegels kun je helaas niet repareren. Het beste is dus gewoon om deze te vervangen door nieuwe, maar er zijn ook mensen die de kapotte tegels gewoon laten liggen. Zo heb je een beetje een oude look in je tuin en zie je ook dat er in je tuin geleefd wordt. Haal in je tuin wel tijdig het onkruid weg, want onkruid kan ze namelijk kapot maken en laten scheuren.

Productie en richtlijnen

In Nederland worden ontzettend veel tegels geproduceerd. Vooral de bekende betontegels worden in een enorme hoeveelheid geproduceerd en dit omdat ze gewoon heel veel gebruikt worden. Ze moeten aan de Europese norm NEN-EN 1339 voldoen en gemaakt worden via de richtlijnen betontegels en voorzien zijn van het KOMO productcertificaat