Tuintegels zijn in diverse soorten, maten en kleuren te krijgen. Vaak worden deze na een tijd vies en verkleuren ze.

Onderhoud van de tegels is daarom belangrijk, dus maak ze regelmatig schoon met een sopje of gewoon met water. Schrob het vuil eraf en zorg dat het onkruid erop en ertussen op tijd verwijderd wordt. Zo voorkom je ook dat de tuintegels kapot zullen gaan en heb je er langer plezier van.

Beschermingslaag door coaten

Je kunt ook kiezen voor gecoate uitvoeringen die van een apart laagje voorzien zijn. Je kunt dit ook vergelijken met een soort beschermingslaag, die het vuil afstoot en het verkleuren tegengaan. Gecoate modellen zijn duurder dan gewone tegels, maar je kunt er wel langer van genieten. Het wil niet zeggen dat als je gecoate tuintegels aanschaft, dat jeer niet meer naar om hoeft te kijken. Ook deze zullen na verloop van tijd kwaliteit verliezen. Het is dan ook aan te raden deze ook zo nu en dan schoon te maken met water. Je kunt bestaande tegels ook zelf coaten. Zo’n middel kun je in het tuincentrum, in de doe het zelf winkel of verfwinkel kopen. 

Verschillende soorten en kenmerken

Er zijn veel soorten tegels. De meeste zijn ongecoat, maar een aantal kun je ook al direct met een coat kopen. Bekende gecoate soorten zijn onder andere Bradstone, Castlestone, de luxe siertegel en de grindtegel. Het aanbrengen van een coat of al gecoate uitvoeringen kopen, is dus zeker aan te raden. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en zorgen dat vuil en water wordt afgestoten. Een nadeel van een gecoate tegel is dat deze door de afwerking vaak glad aanvoelt. Zeker in de winter als het sneeuwt kan dit gevaarlijk zijn, omdat de sneeuw en ijzel hem dan nog gladder maken. Wil je dit voorkomen, kies dan een iets ruwere tegel waarin een profiel zit verwerkt.