Er zijn verschillende materialen waar tuintegels van gemaakt worden. Zo kun je kiezen voor hout, beton, rubber en graniet.

Graniet is een natuursteensoort en tegels hiervan zijn in vele verschillende kleuren te krijgen, kleuren die in de natuur voorkomen. Dit zijn kleuren zoals rood, geel, bruin, groen en zelfs zwart. Ze worden vaak gebruikt bij de aanleg van een terras of bij het zwembad in de tuin.

Kenmerken van granieten tuintegels

Granieten tuintegels hebben enkele bijzonder kenmerken. Zo zijn ze zeer krasgevoelig wat inhoudt dat er dus makkelijk krassen op kunnen komen. Ga er dus geen tuinmeubels of zware dingen op verslepen, trekken of duwen, maar til de meubelen bij het verplaatsen gewoon op. De glans van graniet zal door de zon en de regen na verloop van tijd verdwijnen en ook de kleur kan daardoor verbleken. Donkere tegels zullen in de zomer als ze in de zon liggen erg heet worden. Dit kan vooral nadelig zijn als je ze bij een zwembad aanlegt. De bewerking van graniet gebeurt vaak handmatig en dit kan betekenen dat er wel eens lichtere plekken in de tegel zullen voorkomen, maar hier is verder niets tegen te doen. Grotere granieten uitvoeringen hebben vaak een schotelvorm. Dit komt omdat ze als ze gemaakt worden van twee kanten uit bewerkt worde, waardoor deze vorm ontstaat. Granieten tuintegels kunnen wel eens haarscheurtjes vertonen. Deze zijn amper te zien en ook hier is helaas niets aan te doen. Omdat ze daarnaast vaak een glad oppervlak hebben, zullen ze bij nattigheid zoals regen, vorst en sneeuw erg glad worden.   

Tuintegels van natuursteen      

Graniet valt dus onder de soort natuursteen en is voor de volle 100% een natuurproduct. Natuursteen is milieuvriendelijk en een duurzaam product met een vaak uniek en mooi uiterlijk. Natuursteen komt uit groeven en het wordt gewonnen in grote blokken, waarna het vermaakt kan worden tot bijvoorbeeld tegels of stenen. Er zijn wel duizenden soorten natuurstenen, die kunnen worden onderverdeeld in drie groepen: namelijk stollingsgesteenten ontstaan door de afkoeling en stolling van vloeibaar gesteente; sedimentgesteenten ontstaan in rivieren en zee├źn en metamorfe gesteenten; tijdens extreme hoge temperaturen of druk kunnen de eerder genoemde gesteenten veranderen van eigenschappen en uiterlijk, waardoor de metamorfe gesteenten ontstaan. Ze hebben dus eigenlijk een metamorfose ondergaan.